Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

roh
Hlavné menu
roh




roh
Naši partneri
roh

Webnoviny

roh
Kto je pripojený?
roh
   Práve je pripojených:
  1 Hosť

   Návštevy včera: 288
   Dnes: 147
   Za mesiac: 6334
   Celkom: 244827

noimage
Kúpim teľatá
(Živočíšna výroba / Zvieratá)
2012-12-06
noimage
Vykupujem rôznu poľnohospodársku techniku
(Mechanizácia / Stroje a zariadenia)
2012-10-19
CLAAS MEGA 218
CLAAS MEGA 218
( / Mechanizácia)
2008-12-15

Študenti agropodnikania SOŠ Kežmarok v Súťaži o mlieku najlepší v Prešovskom kraji
Mlieko má nezastupiteľné miesto v zdravej výžive človeka. Sprevádza ho od prvých chvíľ života. Obsahuje živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk, minerálne látky, najmä vápnik a fosfor, veľa vitamínov, mliečny cukor, stopové prvky nevyhnutné pre výživu a vývoj ľudského organizmu pre jeho normálnu látkovú výmenu.


S týmito nezastupiteľnými kvalitami mlieka sa stretávame ako konzumenti. Jeho cesta k nám je niekedy zložitá, avšak proces jeho výroby a spracovania je ešte zložitejší a náročnejší.
Všetky tieto aspekty rezonovali v koncom februára na Strednej odbornej škole v Kežmarku, ktorá už po desiatykrát privítala žiakov Prešovského kraja na krajskom kole Súťaže o mlieku.
Cieľom súťaže je rozvíjať tvorivé odborno-teoretické vedomosti budúcich absolventov o zložení, získavaní a spracovaní mlieka a praktické zručnosti v štyroch súťažných disciplínach. Prvú časť tvoril vedomostný test, pozostávajúci z tridsiatich otázok, ktorý bol dokonalou previerkou teoretických vedomostí súťažiacich. Druhá časť, praktická, prebiehala na farme PDP v Kežmarku, kde boli súťažiaci hodnotení zo zručností pri dojení dojacim strojom a dodržiavania zásad hygienického programu získavania mlieka. V degustačných skúškách ochutnávali a vizuálne posudzovali 5 druhov mliečnych výrobkov, stanovovali senzorické vlastnosti surového kravského mlieka, druhovo rozlišovali kravské, kozie, ovčie mlieko a zatrieďovali ho podľa znakov kvality.  A nakoniec v chemickom laboratóriu sa určovala správna merná hmotnosť mlieka, stanovovala kyslosť mlieka titračnou metódou a N–testom sa dokazovali produkty zápalu vemena v mlieku.
Po vyrovnanom priebehu, komisia na čele s Ing. Pregom, určila konečné poradie. Na prvých dvoch miestach skončili študenti agropodnikania zo Strednej odbornej školy Kežmarok – Jaroslav Kalafut a Marek Hrebeňár. Ďalšie dve miesta, znamenajúce tiež postup na celoslovenské kolo, obsadili žiaci SOU Kežmarok – Patrik Zavacký a Ján Kovalčík.
Všetci  štyria Kežmarčania budú reprezentovať Prešovský kraj a kežmarské školstvo na celoštátnej súťaži, ktorá sa uskutoční začiatkom apríla v Žiline. Veríme, že ich úspešné vystúpenie podporí kandidatúru SOŠ v Kežmarku na usporiadanie jubilejného desiateho celoštátneho kola v budúcom roku.

Mgr. Ján Angelovič

 

 

 

Ďalšie fotky:

      

 

 

 

 Stanoviská vyjadrené v článkoch sa nemusia zhodovať s názorom prevádzkovateľa servera polnohospodari.sk 

 
< Predchádzajúca



ZETOR Forterra 11441
1939 John Deere BR tractor pull

roh
Prihlásenie
roh

roh
Anketa
roh
Čo by Vás najviac zaujalo v našom pripravovanom E-SHOPe?
 
Header Pic
left unten right unten