Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

roh
Hlavné menu
roh




roh
Naši partneri
roh

Webnoviny

roh
Kto je pripojený?
roh
   Práve je pripojených:
  1 Hosť

   Návštevy včera: 300
   Dnes: 84
   Za mesiac: 7773
   Celkom: 219185

noimage
Kupim zeleninu a ovocie .
( / Rastlinná výroba)
2009-04-04
LKT 80 DIFERENCIAL
LKT 80 DIFERENCIAL
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2012-12-12
noimage
motor na zetor 69
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2008-11-07

Slovenskí a českí spracovatelia mäsa dospeli k dohode PDF Tlačiť Email

Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM) a Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM) sa dohodli na spoločnom postupe pri prihlasovaní „Zaručene tradičných špecialít“ v Bruseli.

 

V prvom rade ide o zhodu pri výrobku Liptovská saláma, pričom rozpracovaný je aj výrobok Lovecká saláma. Spoločný postup sa bude predbežne uplatňovať aj pri výrobkoch Spišské párky a Špekačky.

Na základe záverov stretnutí zástupcov výrobcov SR a ČR z procesu prihlasovania boli stiahnuté výrobky : Šunková saláma, Nitran, Strážovská saláma, Ipeľská klobása, Inovecká trvanlivá saláma, Bravčová domáca klobása.

„Výber výrobkov pre registráciu v Bruseli ako Zaručená tradičná špecialita prebiehal po vzájomnej dohode slovenských výrobcov podľa obchodnej úspešnosti výrobku s cieľom zabezpečiť takémuto výrobku so zaužívaným obchodným názvom vyrovnanú kvalitu“, povedala Eva Tomášová, výkonná riaditeľka SZSM. Slovenskí spracovatelia niekoľko krát prehodnotili zoznam výrobkov a v súčasnosti sú aktuálne štyri prihlášky na vyššie uvedené výrobky, ktorými sú Liptovská a Lovecká saláma, Spišské párky a Špekačky.

Proces prihlasovania výrobku nie je jednoduchý. Základ tvorí prihláška, ktorá špecifikuje výrobok z hľadiska jeho zloženia a technologického postupu výroby. O registráciu výrobkov na európskej úrovni žiadajú slovenskí spracovatelia mäsa z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je zabezpečenie kvality. Znamená to, že výrobok bude mať tradičnú kvalitu, bude vyrábaný pod jedným názvom a v jednom trhovom druhu. Spracovatelia chcú takto chrániť v prvom rade spotrebiteľa.

„Na trhu dochádza ku modifikáciám receptúry výrobkov pod uvedenými názvami. Na trh sa dostáva niekoľko druhov a niekoľko variácií výrobku s jedným názvom a tiež rôzne úrovne kvality. Kto chce udržať kvalitu nie je schopný cenovo konkurovať a poctivý výrobca tak prehráva konkurenčný boj“, dodáva Eva Tomášová. Takýto stav je dlhodobo neudržateľný. Podľa spracovateľov žiadosť o zápis výrobku s výhradou názvu zabezpečí, že zákazník sa nedostane do omylu.

Obidva spracovateľské zväzy dohodu verejne potvrdili vyhlásením o spoločnom postupe počas prebiehajúceho Medzinárodného potravinárskeho veľtrhu Salima v Brne.

Slovenský zväz spracovateľov mäsa združuje výrobcov ktorých činnosťou je výroba a spracovanie mäsa a mäsových výrobkov alebo ktorých činnosť s výrobou a spracovaním mäsa úzko súvisí.

Zväz bol založený s cieľom aktívne sa zúčastňovať na vytváraní trhového prostredia. Hlavnou úlohou zväzu je zabezpečiť súčinnosť Zväzu s partnerskými orgánmi a organizáciami ako aj súčinnosť členov v oblasti odbornej a realizácie.

V súčasnosti Zväz združuje 6 členov : Hrádok Mäsokombinát, spol. s r.o., MECOM a.s. Humenné, Mäso Spiš, s.r.o., PM Zbrojníky a.s., Svaman s.r.o., Tauris a.s.

Kontakt :
Eva Tomášová,
výkonná riaditeľka
Slovenský zväz spracovateľov mäsa
Záhradnícka 21, 811 07 Bratislava
Tel.02 - 555 65 162
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript, aby ste ju mohli vidieť.
Web : www.slovmaso.sk

zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva SR 

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >



John Deere 8400 beim Grubbern
Jeep 0 John Deere 1

roh
Prihlásenie
roh

roh
Anketa
roh
Čo by Vás najviac zaujalo v našom pripravovanom E-SHOPe?
 
Header Pic
left unten right unten