Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

roh
Hlavné menu
roh




roh
Naši partneri
roh

Webnoviny

roh
Kto je pripojený?
roh
   Práve je pripojených:
  2 Hostí

   Návštevy včera: 244
   Dnes: 147
   Za mesiac: 2863
   Celkom: 359413

2006 JCB 8045 Midi bager
2006 JCB 8045 Midi bager
(Mechanizácia / Stroje a zariadenia)
2012-06-08
Predám na V3s
Predám na V3s
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2014-05-16
Rozmetadlá
Rozmetadlá
(Mechanizácia / Stroje a zariadenia)
2011-04-19

Tak málo ošípaných nemali osem desaťročí PDF Tlačiť Email
Výrazný nárast cien obilnín, ku ktorému došlo po vlaňajšej žatve, prehĺbil dlhodobú krízu v chove ošípaných a takpovediac urýchlil odchod mnohých chovateľov z tohto odvetvia. BRATISLAVA. Nielen u nás, ale aj v Českej republike sú na tom najhoršie veľkokapacitné podniky špecializované na chov ošípaných, ktoré nemajú rastlinnú výrobu a teda ani vlastné obilie a ani príjmy z dotácií.

„Takíto chovatelia však produkujú 40 až 50 percent z celkového objemu bravčového mäsa v ČR. Ak by tieto podniky ukončili činnosť, bola by to doslova katastrofa a znamenalo by to napríklad nárast cien bravčoviny nie o desiatky, ale o stovky percent,“ povedal Pavel Krejčík, riaditeľ odbytovej organizácie Centroodbyt.

Tá združuje desať odbytových organizácií a je akýmsi družstvom odbytových družstiev. Jeho hlavnou náplňou práce je predovšetkým monitoring a poskytovanie informácií pre prvovýrobcov. Zabezpečuje však aj obchod s červeným mäsom, pričom v minulom roku mal na českom trhu s bravčovinou 18,4-percentný podiel.

Pavel Krejčík ďalej uviedol, že znižovanie stavov ošípaných v ČR akceleruje od augusta 2007, pričom do konca roku klesli stavy ošípaných o 154-tisíc kusov, resp. o 5,5 percenta, z toho prasníc o 21-tisíc (o 9,5 percenta).

„Také nízke stavy prasníc ako teraz boli v Čechách naposledy v roku 1926. Nemožno sa teda diviť, že z vývozcu bravčoviny sa naša krajina stala čistým dovozcom. Z domácich zdrojov už nedokážeme pokryť ani 70 percent z celkovej potreby bravčoviny. V uplynulom roku sa záporné saldo zahraničného obchodu so živými ošípanými a bravčovým mäsom medziročne zhoršilo o pol miliardy korún a dosiahlo takmer päť miliárd korún. V roku 2007 sa do ČR doviezlo 130-ti-síc ton bravčoviny, čo bolo o 15-tisíc ton viac ako rok predtým. Z celkového objemu dovezeného mäsa pritom až 45,6 percenta tvorilo mäso nízkej kvality, ktoré možno nazvať aj mäsovým odpadom,“ konštatoval Pavel Krejčík.

Keďže masívna likvidácia chovov prispela k zvýšeniu ponuky, ceny ošípaných boli nízke aj v prvých týždňoch tohto roku. Situácia sa začala meniť len nedávno. „Ceny za jatočné ošípané stúpajú v celej Európe. Prispel k tomu najmä výrazný nárast dopytu pred veľkonočnými sviatkami a v najbližšom období by sa už mohli objaviť aj pozitívne signály blížiacich sa olympijských hier,“ hovorí P. Krejčík.

Zároveň dodáva, že k zvýšeniu cien ošípaných bude nasledujúcom období prispievať aj nedostatočná ponuka zvierat na trhu a tak do konca druhého štvrťroku 2008 možno očakávať stabilizáciu či mierny nárast cien, pričom potom by malo dôjsť k spevneniu cien skokom. „Podľa môjho názoru sa spotrebiteľské ceny bravčového mäsa v tomto roku zvýšia až o 20 percent,“ uviedol pre ČTK Ján Veleba, predseda Agrárnej komory.

Pavel Krejčík však pripomína, že ide len o odhady, pretože vývoj cien sa veľmi ťažko predpovedá. „Trh s bravčovinou sa totiž vyznačuje mnohými špecifikami. Je to napríklad vysoká miera rýchleho kolísania cien ošípaných, ktorá dosahuje až 40 percent. Podstatný vplyv na to má aj cena kŕmneho obilia, pretože v prípade ošípaných tvoria náklady na krmivo až 60 percent z celkových nákladov. Okrem toho nemožno zabúdať ani na vplyv chorôb, rôznych afér so skazeným mäsom či výkyvov počasia,“ zdôraznil P. Krejčík.

Ako ďalej dodal, situácia v chove ošípaných je síce kritická, ale nie beznádejná a stále jestvujú možnosti, ako zmeniť súčasný nepriaznivý pomer medzi nákladmi a výnosmi.

„Podľa nášho názoru by k zlepšeniu súčasných kritických realizačných cien ošípaných mohlo prispieť viacero opatrení. Jedným z nich je zvýšenie odstavu na jednu prasnicu, ale aj propagačné akcie na podporu zvýšenia konzumácie mäsa domácej proveniencie a zvýšenie exportu výrobkov z bravčového mäsa. Okrem toho by bolo potrebné realizovať zmeny v spracovateľskom priemysle, s cieľom znížiť výrobné náklady. No a, pravdaže, chovatelia by mali vstupovať do odbytových organizácií a tak zvyšovať svoj podiel na trhu,“ dodal Pavel Krejčík.
Roman Lettrich
(Roľnícke noviny, č. 13, 28. marca 2008)
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >



TRACTEUR JOHN DEERE 8210
John Deere Lawn Mower

roh
Prihlásenie
roh

roh
Anketa
roh
Čo by Vás najviac zaujalo v našom pripravovanom E-SHOPe?
 
Header Pic
left unten right unten