Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

noimage
Odrohovanie dobytka
(Živočíšna výroba / Iné)
2012-08-03
Hydraulicke valce na LKT
Hydraulicke valce na LKT
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2012-12-12
predná náprava na Zetor 6718
predná náprava na Zetor 6718
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2011-07-15

Predaju z dvora nepraje legislatíva... PDF Tlačiť Email
Ak si chce návštevník slovenského vidieka v súčasnosti kúpiť produkt živočíšnej či rastlinnej výroby od tamojšieho poľnohospodára, môže tak urobiť len takpovediac „načierno“. Slovenská legislatíva totiž prakticky neumožňuje roľníkom realizovať takzvaný predaj zo dvora. BRATISLAVA. „Už niekoľko rokov upozorňujeme na tento problém, ale stále sa nevieme pohnúť z miesta. Pritom v celej západnej Európe i v susedných štátoch, s výnimkou ČR, môžu poľnohospodári predávať svoje produkty priamo z farmy,“ povedal Boris Baláž, súkromne hospodáriaci roľník zo Skleného (okres Turčianske Teplice).

A ako dodáva Eva Porubänová, podpredsedníčka Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska, aj nariadenia Európskej únie o hygiene potravín, ktoré platia od začiatku roku 2006, ponúkajú nové možnosti zachovania tradičných a regionálnych výrobkov.


Nie je výrobca ako výrobca

„Napriek tomu sa v SR objavuje opačný trend a roľníci, ktorí spracovávajú svoje produkty priamo na farme, sú konfrontovaní so sprísnenou národnou úpravou európskej legislatívy. Tá je „šitá na mieru“ pre veľké prevádzky. Potom dochádza k tomu, že kým vo Francúzsku či v Taliansku môžu roľníci potraviny za určitých podmienok vyrábať, u nás je v tých istých podmienkach výroba zakázaná,“ konštatuje E. Porubänová.

Podľa B. Baláža sa u nás nerobí rozdiel medzi veľkými a malými prevádzkami a obe musia spĺňať rovnaké hygienické kritériá. „Ich splnenie je pre malých producentov kvôli obmedzeným investičným možnostiam nedosiahnuteľné,“ dodáva.

„K nám chodia ľudia z celého Slovenska i zo zahraničia a my im v podstate nemôže nič ponúknuť, hoci záujem by bol obojstranný. Ako sa má potom rozvíjať toľko proklamovaná agroturistika?“ pýta sa B. Baláž, ktorý sa venuje ekologickému chovu dobytka i oviec.

Upozorňuje tiež na to, že tzv. predaj zo dvora by mal viacero pozitívnych efektov. Pomohol by napríklad pri tvorbe nových pracovných miest a tým prispel k udržateľnosti a ďalšiemu rozvoju vidieka.

„Okrem toho by to malo aj nemalý finančný prínos pre prvovýrobcov. Tí by mohli získať hotové peniaze a neboli by bytostne závislí od spracovateľov či obchodníkov. Keby napríklad chovatelia oviec či dobytka mohli tieto zvieratá „doma“ zabíjať, mohli by za ich predaj získať minimálne o sto percent viac, ako keď ich predajú mäsospracovateľom či obchodníkom,“ myslí si B. Baláž.

O kvalitu a zdravotnú nezávadnosť takto predávaných potravín pritom podľa neho netreba mať obavu. „Veď ak by som čo len jediný raz predal zlý či nekvalitný výrobok, tak zákazník sa ku mne nevráti,“ pripomína B. Baláž s tým, že za bezpečnosť potravín predsa zodpovedá výrobca.


Pripravujú zmeny

K tomu smerujú aktivity viacerých organizácií pod záštitou združenia Ekotrend. „Pracovná skupina zložená zo zástupcov šiestich mimovládnych organizácií pripravila návrh Príručky správnej hygienickej praxe pre predaj malých množstiev prvotných produktov konečnému spotrebiteľovi alebo miestnej maloobchodnej prevádzkárni - tzv. predaj z farmy. Tento návrh predstavíme už tento týždeň a po odbornej oponentúre bude príručka predložená na schválenie,“ uviedla E. Porubänová s tým, že príručka sa vzťahuje na produkty ekologického i konvenčného poľnohospodárstva.

Aj Miroslav Ondriaš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy hovorí, že nová legislatíva EÚ umožňuje dodávanie malých množstiev prvotných produktov - ktorými sú produkty rastlinnej výroby, chovu hospodárskych zvierat, lovu a rybolovu - konečnému spotrebiteľovi alebo miestnym maloobchodným prevádzkam, ktoré zásobujú konečného spotrebiteľa.

„Je však na každom členskom štáte, aké vnútroštátne ustanovenia v tomto smere prijme. My v súčasnosti pripravujeme návrh nariadenia vlády, ktoré by malo riešiť predaj malých množstiev prvotných produktov živočíšneho pôvodu konečnému spotrebiteľovi. Tento právny predpis určí nové hygienické požiadavky pre túto oblasť, stanoví povinnosti právnických a fyzických osôb a vymedzí konkrétne množstvá jednotlivých produktov, ktorých sa to bude týkať,“ povedal M. Ondriaš.

Ako ďalej uviedol, uvedený právny predpis by mal byť schválený v druhej polovici tohto roku a mal by umožniť prvovýrobcom predávať konečnému spotrebiteľovi či miestnym obchodom malé množstvá produktov akvakultúry, kravského, ovčieho a kozieho mlieka, vajec, medu, hydiny a zajacovitých.


S mäsom bude problém

„Pokiaľ však ide o jahňatá, ich zabitie a následne predaj prvovýrobcom nebude možný, pretože na to sa nevzťahuje ustanovenie v Nariadení ES č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu. Jedinou schodnou cestou je, že chovatelia cez svoje samosprávne organizácie presadia v Bruseli zmenu tohto nariadenia. Môže to síce dlho trvať, ale iná možnosť nejestvuje. Pokiaľ ide o veľké zvieratá, ako sú napríklad ošípané či dobytok, tak v ich prípade s predajom zo dvora zrejme nemožno počítať,“ dodal M. Ondriaš.
Roman Lettrich
(Roľnícke noviny, č. 15, 11. apríla 2008)
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >



Claas Lexion Stadtlohn
Zetor 7245 + 5t

roh
Prihlásenie
roh

roh
Anketa
roh
Čo by Vás najviac zaujalo v našom pripravovanom E-SHOPe?
 
Header Pic
left unten right unten