Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

roh
Hlavné menu
roh




roh
Naši partneri
roh

Webnoviny

roh
Kto je pripojený?
roh
   Práve je pripojených:
  2 Hostí

   Návštevy včera: 300
   Dnes: 182
   Za mesiac: 7871
   Celkom: 219283

volant vysoký na zetor
volant vysoký na zetor
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2011-10-07
riadenie na zetor
riadenie na zetor
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2013-10-17
teleso diferenciálu na zetor
teleso diferenciálu na zetor
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2013-07-07

Pre zdravší chlieb PDF Tlačiť Email
Výživa ľudstva by bola bez obilia nemysliteľná. Aj počiatky civilizácie bezprostredne súvisia s kultivovaním pšenice, jačmeňa a ďalších obilnín. Stalo sa tak už pred desaťtisíc rokmi v „neolitickej revolúcii“. V súčasnosti sa využíva len minimálny zlomok zo štyritisíc rastlín plodiacich zrná a semená, vhodných na ľudskú výživu: podľa potravinárskeho technológa z poľnohospodárskej univerzity Emmericha Berghofera 90 percent energie z potravín poskytuje tridsať druhov rastlín.

Výskumníci to chcú zmeniť, predovšetkým vzhľadom na zdravie: obilné zrná obsahujú popri škrobe a bielkovinách výživovo psychologicky požadované látky. Tie sa nachádzajú v okrajových vrstvách zŕn a v klíčkoch.

Tieto látky chcú využívať aj zástancovia celozrných produktov, trendu z posledných desaťročí. Ten sa ale nikdy celkom nepresadil, predovšetkým z chuťových príčin, ako tvrdí výskumníčka Susanne Siebenhandl-Ehnová. „Žemľa je žemľa,“ hovorí. „Jednoducho primiešať celozrnné produkty bolo primálo a u konzumentov sa nepresadili.“

S. Siebenhandl-Ehnová v rámci jedného projektu skúma „nahý“ jačmeň, ktorý nemá plevy a ľahko sa spracováva. Pritom sa budú používať vyšľachtené sorty so zvýšeným obsahom karotenoidov alebo antokyánov. Tieto sekundárne obsahové látky posilňujú zdravie, mnohé majú antioxidačné účinky.

„Chceme zistiť, či majú prednosti a či spôsobujú zmenu chuti,“ hovorí výskumníčka. V najbližších dva a pol rokoch majú byť vyvinuté a senzoricky testované recepty na pečivo a cestoviny na základe nahého jačmeňa.

Výskum sleduje podobné ciele ako celozrná myšlienka, ale odporuje jej v ústrednom bode: bude sa využívať nie celá hodnota zŕn, ale skôr by to mali byť produkty z rôznych múčnych frakcií.

„Látky, ktoré majú pozitívne efekty, majú tvoriť čo najväčšiu časť.“ Pokusov etablovať nové sorty obilnín bolo v posledných rokoch niekoľko. Napríklad Kamut alebo Amaranth, ale tie už majú svoj boom dávno za sebou. Len Pur-Pur, sorta vypestovaná na poľnohospodárskej univerzite, je ešte v trende.

Postavenie inovatívnych produktov na trhu podľa Susanne Siebenhandl-Ehnovej závisí aj od myslenia konzumentov. Zákazníci totiž znovu požadujú pôvodnú chuť potravín. Uvádzanie alternatívnych druhov obilia je akýmsi druhom návratu k prírode. A to predovšetkým na poliach, lebo vždy sa budú znovu objavovať zabudnuté sorty obilia.
Vladimír Klobušický
(Roľnícke noviny, č. 20, 16. mája 2008)
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >



John Deere
CLAAS XERION TRAC VC ORIGINAL VIDEO SUPER...!!!

roh
Prihlásenie
roh

roh
Anketa
roh
Čo by Vás najviac zaujalo v našom pripravovanom E-SHOPe?
 
Header Pic
left unten right unten