Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

Predaj nahradnych dielov na LKT
Predaj nahradnych dielov na LKT
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2012-12-12
portál na zetor nový
portál na zetor nový
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2012-07-13
predná náprava na Zetor Super 35 a 50
predná náprava na Zetor Super 35 a 50
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2013-10-17

Pre zdravší chlieb PDF Tlačiť Email
Výživa ľudstva by bola bez obilia nemysliteľná. Aj počiatky civilizácie bezprostredne súvisia s kultivovaním pšenice, jačmeňa a ďalších obilnín. Stalo sa tak už pred desaťtisíc rokmi v „neolitickej revolúcii“. V súčasnosti sa využíva len minimálny zlomok zo štyritisíc rastlín plodiacich zrná a semená, vhodných na ľudskú výživu: podľa potravinárskeho technológa z poľnohospodárskej univerzity Emmericha Berghofera 90 percent energie z potravín poskytuje tridsať druhov rastlín.

Výskumníci to chcú zmeniť, predovšetkým vzhľadom na zdravie: obilné zrná obsahujú popri škrobe a bielkovinách výživovo psychologicky požadované látky. Tie sa nachádzajú v okrajových vrstvách zŕn a v klíčkoch.

Tieto látky chcú využívať aj zástancovia celozrných produktov, trendu z posledných desaťročí. Ten sa ale nikdy celkom nepresadil, predovšetkým z chuťových príčin, ako tvrdí výskumníčka Susanne Siebenhandl-Ehnová. „Žemľa je žemľa,“ hovorí. „Jednoducho primiešať celozrnné produkty bolo primálo a u konzumentov sa nepresadili.“

S. Siebenhandl-Ehnová v rámci jedného projektu skúma „nahý“ jačmeň, ktorý nemá plevy a ľahko sa spracováva. Pritom sa budú používať vyšľachtené sorty so zvýšeným obsahom karotenoidov alebo antokyánov. Tieto sekundárne obsahové látky posilňujú zdravie, mnohé majú antioxidačné účinky.

„Chceme zistiť, či majú prednosti a či spôsobujú zmenu chuti,“ hovorí výskumníčka. V najbližších dva a pol rokoch majú byť vyvinuté a senzoricky testované recepty na pečivo a cestoviny na základe nahého jačmeňa.

Výskum sleduje podobné ciele ako celozrná myšlienka, ale odporuje jej v ústrednom bode: bude sa využívať nie celá hodnota zŕn, ale skôr by to mali byť produkty z rôznych múčnych frakcií.

„Látky, ktoré majú pozitívne efekty, majú tvoriť čo najväčšiu časť.“ Pokusov etablovať nové sorty obilnín bolo v posledných rokoch niekoľko. Napríklad Kamut alebo Amaranth, ale tie už majú svoj boom dávno za sebou. Len Pur-Pur, sorta vypestovaná na poľnohospodárskej univerzite, je ešte v trende.

Postavenie inovatívnych produktov na trhu podľa Susanne Siebenhandl-Ehnovej závisí aj od myslenia konzumentov. Zákazníci totiž znovu požadujú pôvodnú chuť potravín. Uvádzanie alternatívnych druhov obilia je akýmsi druhom návratu k prírode. A to predovšetkým na poliach, lebo vždy sa budú znovu objavovať zabudnuté sorty obilia.
Vladimír Klobušický
(Roľnícke noviny, č. 20, 16. mája 2008)
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >



Valtra 6550 Hitech II
valtra serie

roh
Prihlásenie
roh

roh
Anketa
roh
Čo by Vás najviac zaujalo v našom pripravovanom E-SHOPe?
 
Header Pic
left unten right unten