Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

roh
Hlavné menu
roh




roh
Naši partneri
roh

Webnoviny

roh
Kto je pripojený?
roh
   Práve je pripojených:
  2 Hostí

   Návštevy včera: 278
   Dnes: 172
   Za mesiac: 8179
   Celkom: 229430

noimage
SINAPIS ALBA
(Rastlinná výroba / Rastlinné produkty)
2009-09-01
filtre na zetor
filtre na zetor
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2011-11-11
spojka kompletná na zetor super 50
spojka kompletná na zetor super 50
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2011-10-07

Komu „priklepnú“ eidam? PDF Tlačiť Email
Ochranné označenia pre potravinárske výrobky bývajú v Európskej únii častým zdrojom hádok. K mníchovskej bielej klobáse, špekáčikom, oštiepku a iným jablkám sváru sa pridali aj syry eidam a gouda. AMSTERDAM. Holandskí mliekari podali žiadosť o udelenie špeciálneho označenia Holandský eidam a Holandská gouda, čo mliekarom z ostatných krajín nie je po chuti.

„Žiadame ochranu zemepisného označenia pre holandský eidam, produkt, ktorý je úzko spätý s Holandskom,“ povedal ešte vlani pre české Lidové noviny Aad Vernooij z Holandského mliekarenského zväzu.

Protest proti tomu podalo až deväť krajín: Slovensko, ČR, Francúzsko, Rakúsko, Nemecko, Fínsko, Austrália, Nový Zéland a USA. Ak sa štáty do 21. apríla 2009 nedohodnú (čo je asi najpravdepodobnejší scenár), konečný verdikt vynesie EK.

Mliekari sa nemusia báť, že by v prípade úspechu holandského návrhu museli premenovať svoje produkty. Už v roku 1986 súd EÚ rozhodol, že eidam je druhové označenie, ktoré sa používa všeobecne a nemôže si ho privlastniť len jedna krajina. Ak by sa teda Holanďanom podarilo presadiť označenie Holandský eidam a Holandská gouda, znamenalo by to „len“ konkurenčnú výhodu.

„Ak vytlačí Holandský eidam vďaka pečiatke európskej kvality z trhu naše syry, bude to mať za následok i ohrozenie pracovných miest v mliekarenskom priemysle. Preto je potrebné v tejto fáze napnúť všetky sily a Holanďanom ich plány prekaziť,“ vyhlásil pre Deník Jan Březina, český europoslanec.

Jan Březina preto neváhal, a adresoval do Bruselu kontranávrh. „Dopálilo ma, že Holanďania na svojej žiadostí o ochranu zemepisného označenia Holandský eidam tak trvajú, a to i napriek tomu, že sa k nej zišli námietky z deviatich krajín. Aby sme len tak pasívne nečakali, aký verdikt po uplynutí lehoty k zmieru vynesie EK, rozhodol som sa kontrovať s návrhom na ochranné označenie Český eidam,“ takto sa pochválil pre denník Hospodárske noviny Jan Březina.

Česi týmto krokom nemajú čo stratiť. Návrh spoza rieky Moravy sleduje totiž tú istú logiku než ten z Holandska: eidam je síce všeobecný názov, ale ten náš je náš. Európska únia bude preto musieť pri posudzovaní oboch žiadostí postupovať rovnako, a buď obom krajinám vyhovie, alebo ich požiadavku zamietne. Čo by, samozrejme, bolelo holandských mliekarov oveľa viac než ich českých kolegov.

Ochranné označenie Český eidam má podľa Jana Březinu okrem toho aj akúsi výchovnú funkciu.

„Pri vzájomnej komunikácii cítiť, že nás Holanďania majú za syrárskeho trpaslíka, ktorý svojimi námietkami okopáva členky holandskému obrovi. Chcem jasne ukázať, že vo výrobe eidamu máme silne zakorenenú tradíciu, a že naše syry majú nespochybniteľnú kvalitu,“ vysvetlil Jan Březina.

Argumentovať vraj bude aj tým, že český eidam má zdravšie zloženie a chráni tak zdravie európskych spotrebiteľov. Holandský eidam totiž obsahuje 45 až 52 percent tuku, no v prípade českého eidamu je to často len 20 až 30 percent.
Marína Dúbravská
(Roľnícke noviny, č. 12, 20. marca 2009)
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >



Zetor 7245 in Croatia
Claas 204, 208 Mega dominator

roh
Prihlásenie
roh

roh
Anketa
roh
Čo by Vás najviac zaujalo v našom pripravovanom E-SHOPe?
 
Header Pic
left unten right unten