Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

roh
Hlavné menu
roh




roh
Naši partneri
roh

Webnoviny

roh
Kto je pripojený?
roh
   Práve je pripojených:
  2 Hostí

   Návštevy včera: 278
   Dnes: 172
   Za mesiac: 8179
   Celkom: 229430

ZETOR 6341
ZETOR 6341
( / Mechanizácia)
2012-02-15
noimage
predame holsteina
(Živočíšna výroba / Zvieratá)
2009-04-01
Predám New Holland TM 155
Predám New Holland TM 155
( / Mechanizácia)
2014-10-10

Košickí výskumníci dosiahli výrazné úspechy PDF Tlačiť Email
Vedci Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat (ÚFHZ) Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach dosiahli dobré výsledky vo výskume v rámci medzinárodných projektov.

Ako informoval riaditeľ ústavu Juraj Koppel, za najvýznamnejšie možno považovať výskumy rezistencie antibiotík, vplyv geneticky modifikovaných rastlín na mikróby a baktérie, ako aj výskumy v oblasti enzýmov.

J. Koppel dodal, že laboratórium na výskum enzýmov ÚFHZ patrí k najlepším v Európe. Slovensko zaznamenalo priaznivý vývoj v rezistencii na antibiotiká v populácii zvierat po tom, čo Európska únia zakázala používanie antibiotík pri výkrme zvierat na jatočné účely.

Podľa vedúceho riešiteľského kolektívu Vladimíra Kmeťa v tomto roku v porovnaní s rokom 2005 klesla rezistencia o viac ako polovicu. Potvrdil to dlhodobý výskum na brojleroch kurčiat. Ako uviedol riaditeľ ústavu, človek má teraz istotu, že keď bude jesť kura zo Slovenska, alebo z EÚ, má záruku, že bolo zdravé, lebo nebolo „dopované“ výkrmovými antibiotikami. Vladimír Kmeť zdôraznil, že rezistenciu nemožno celkom zastaviť, ale dá sa spomaliť jej vývoj.

Vedci ÚFHZ skúmali aj možnosť prenosu a vplyvu geneticky modifikovaných plodín (GMO) na mikróby a baktérie - či sa modifikovné gény neprenášajú z rastlín na živočíchy.

Ako uviedol J. Koppel, výskum museli robiť v laboratórnych podmienkach, pretože u nás nie je rozšírené pestovanie GMO. Pre výskumné účely použili geneticky modifikovanú kukuricu Btl76. Vedúci riešiteľského tímu Peter Javorský povedal, že výskum síce nepreukázal prenos cudzorodej genetickej informácie z plodiny na baktérie alebo prvoky, no zdôraznil, že opatrnosť je na mieste a vo výskumoch treba ďalej pokračovať.

O tom, že je vláknina dôležitá v tráviacich procesoch sa vie dávno. Vedeckému tímu Zuzany Šefčíkovej sa však podarilo exaktne preukázať, že existuje priama súvislosť medzi množstvom konzumovanej vlákniny, špeciálne vo vode rozpustného pektínu, a hmotnosťou človeka.
SITO
(Roľnícke noviny, č. 46, 16. novembra 2007)

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >



Claas Jaguar Speedstar
John Deere Museum

roh
Prihlásenie
roh

roh
Anketa
roh
Čo by Vás najviac zaujalo v našom pripravovanom E-SHOPe?
 
Header Pic
left unten right unten