Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

noimage
KUPA
(Mechanizácia / Stroje a zariadenia)
2010-07-04
case ih 527
case ih 527
(Mechanizácia / Stroje a zariadenia)
2008-12-15
Lis Warfama Z-543
Lis Warfama Z-543
(Mechanizácia / Stroje a zariadenia)
2011-12-12

Košickí výskumníci dosiahli výrazné úspechy PDF Tlačiť Email
Vedci Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat (ÚFHZ) Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach dosiahli dobré výsledky vo výskume v rámci medzinárodných projektov.

Ako informoval riaditeľ ústavu Juraj Koppel, za najvýznamnejšie možno považovať výskumy rezistencie antibiotík, vplyv geneticky modifikovaných rastlín na mikróby a baktérie, ako aj výskumy v oblasti enzýmov.

J. Koppel dodal, že laboratórium na výskum enzýmov ÚFHZ patrí k najlepším v Európe. Slovensko zaznamenalo priaznivý vývoj v rezistencii na antibiotiká v populácii zvierat po tom, čo Európska únia zakázala používanie antibiotík pri výkrme zvierat na jatočné účely.

Podľa vedúceho riešiteľského kolektívu Vladimíra Kmeťa v tomto roku v porovnaní s rokom 2005 klesla rezistencia o viac ako polovicu. Potvrdil to dlhodobý výskum na brojleroch kurčiat. Ako uviedol riaditeľ ústavu, človek má teraz istotu, že keď bude jesť kura zo Slovenska, alebo z EÚ, má záruku, že bolo zdravé, lebo nebolo „dopované“ výkrmovými antibiotikami. Vladimír Kmeť zdôraznil, že rezistenciu nemožno celkom zastaviť, ale dá sa spomaliť jej vývoj.

Vedci ÚFHZ skúmali aj možnosť prenosu a vplyvu geneticky modifikovaných plodín (GMO) na mikróby a baktérie - či sa modifikovné gény neprenášajú z rastlín na živočíchy.

Ako uviedol J. Koppel, výskum museli robiť v laboratórnych podmienkach, pretože u nás nie je rozšírené pestovanie GMO. Pre výskumné účely použili geneticky modifikovanú kukuricu Btl76. Vedúci riešiteľského tímu Peter Javorský povedal, že výskum síce nepreukázal prenos cudzorodej genetickej informácie z plodiny na baktérie alebo prvoky, no zdôraznil, že opatrnosť je na mieste a vo výskumoch treba ďalej pokračovať.

O tom, že je vláknina dôležitá v tráviacich procesoch sa vie dávno. Vedeckému tímu Zuzany Šefčíkovej sa však podarilo exaktne preukázať, že existuje priama súvislosť medzi množstvom konzumovanej vlákniny, špeciálne vo vode rozpustného pektínu, a hmotnosťou človeka.
SITO
(Roľnícke noviny, č. 46, 16. novembra 2007)

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >



Claas Jaguar
Jeep 0 John Deere 1

roh
Prihlásenie
roh

roh
Anketa
roh
Čo by Vás najviac zaujalo v našom pripravovanom E-SHOPe?
 
Header Pic
left unten right unten