Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

roh
Hlavné menu
roh




roh
Naši partneri
roh

Webnoviny

roh
Kto je pripojený?
roh
   Práve je pripojených:
  1 Hosť

   Návštevy včera: 278
   Dnes: 173
   Za mesiac: 8180
   Celkom: 229431

noimage
Repka olejná
(Rastlinná výroba / Rastlinné produkty)
2011-09-13
Predám zemiaky
Predám zemiaky
( / Živočíšna výroba)
2012-09-21
filtre na zetor
filtre na zetor
(Mechanizácia / Náhradné diely)
2013-01-10

Mnohí už ani nevedia, ako má chutiť klobáska PDF Tlačiť Email
Stavy hospodárskych zvierat u nás nepretržite klesajú už vyše 15 rokov a tohtoročný vývoj cien, predovšetkým v prípade ošípaných, tento proces ešte urýchľuje. O tom, aký to má vplyv na spracovateľov mäsa, ako aj o ich ďalších problémoch či perspektívach tohto odvetvia sme hovorili s Ing. Editou OHRABLOVOU, predsedníčkou predstavenstva Slovenského mäsiarskeho zväzu. Nepociťujú prevádzkovatelia bitúnkov a spracovatelia mäsa nedostatok základnej suroviny?

„Stavy hospodárskych zvierat, teda hovädzieho dobytka a ošípaných, klesli na takú nízku úroveň, že situácia je naozaj kritická a už v blízkej dobe bude veľký problém zabezpečiť si jatočné zvieratá na tuzemskom trhu. Dodávatelia sú si tejto situácie plne vedomí. Tento stav vedie napríklad k tomu, že bitúnky berú od chovateľov aj špinavé zvieratá, hoci by nemali. Akonáhle však na to spracovateľ upozorní, chovateľ s ním nechce ďalej spolupracovať. Možno teda očakávať, že už aj tak vysoký dovoz, najmä v prípade bravčového mäsa, sa ešte zvýši."

Maloobchodné ceny mäsa a mäsových výrobkov sa však zatiaľ, na rozdiel od mlieka či chleba, nezvyšujú...

„V prípade bravčoviny to v súčasnosti nie je možné, pretože v Európe je jej prebytok. Predpokladám však, že aj vďaka posledným opatreniam zo strany Európskej únie - podpora súkromného skladovania bravčového mäsa - sa situácia zmení a už v januári, vo februári začnú stúpať aj ceny ošípaných a tým aj bravčového mäsa. Predpokladám, že vzrastú tiež ceny hovädzieho mäsa, hoci tie sú už teraz pomerne vysoké a mnohých spotrebiteľov odrádzajú od jeho kúpy. Zdražovanie mäsa je teda len otázka času."

Ako sa vyrovnávajú producenti mäsových výrobkov s tlakom zo strany obchodných reťazcov?

„Zatiaľ mu nedokážu odolávať. Predpokladala som, že vďaka koncentrácii výroby a vstupu silných hráčov do tohto odvetvia sa zlepší vyjednávacia pozícia spracovateľov voči obchodným reťazcom. Žiaľ, zatiaľ nič také nepozorujem. Predovšetkým veľkí spracovatelia, ktorých je u nás 5 - 6 a ktorí sú hlavnými obchodnými partnermi veľkých reťazcov, reagujú na tento tlak skôr tak, že dovážajú lacnú surovinu. Výsledkom tlaku reťazcov na nízke ceny je potom to, že sa predávajú tovary na hranici únosnosti a noriem."

A ako sa darí tým menším výrobcom? Koľko ich vlastne na Slovensku pôsobí?

„Celkovo je u nás schválených 126 bitúnkov a rozrábkarní a ďalších zhruba 45 je v prechodnom období (povolených). Pokiaľ ide o výrobcov mäsových výrobkov, tých, ktorí majú svoju prevádzku schválenú, je 142 a ďalších 133 je ešte v prechodnom období.

Záujem o tento druh podnikania teda nie je malý. Strední či malí podnikatelia v tomto odvetví pritom stavajú predovšetkým na produkcii menších objemov kvalitných a tradičných domácich výrobkov. Značné problémy im však spôsobujú produkty, či skôr ich imitácie, predávané doslova za dumpingové ceny. Ak sa totiž v hypermarkete predávajú napríklad párky po 60 korún za kilogram, tak len málokto si ich kúpi u malého mäsiara, ktorý ich predáva po sto korún, hoci tie jeho sú oveľa chutnejšie.

Verím však, že sa to už čoskoro zmení a spotrebiteľ sa bude zaujímať o to, čo konzumuje, z čoho sa daný výrobok skladá a aký to má vplyv na jeho zdravie. Zákazník sa musí naučiť rozlišovať, či chce kvalitný a výživovo hodnotný výrobok, výrobok mäsový alebo sójový. Veľa zákazníkov dnes už ani nevie, ako má chutiť kvalitný mäsový výrobok. Lenže za kvalitu treba aj zaplatiť. Chýba tu aj osveta smerom k zákazníkom. Preto musíme vplývať na konzumenta, aby si uvedomil, že mäsový výrobok sa nedá vyrobiť lacnejšie, ako stojí mäso, z ktorého je vyrobený."

A nekazí kšeft našim mäsiarom aj takzvaný predaj z auta?

„Ten sa v poslednom čase rozmáha, najmä na severe Slovenska, a naozaj kazí trh. Ešte väčším problémom je však to, že pri tejto forme predaja nie sú často dodržané ani základné hygienické štandardy. V tomto smere by mal konať Úrad verejného zdravotníctva, ktorý na takýto druh činnosti vydáva povolenia. Apelovať však musíme i na obecnú samosprávu, aby si aj jej predstavitelia uvedomili, aké zdravotné riziká sú s tým spojené."

Ďalším a z pohľadu malých a stredných podnikateľov asi oveľa vážnejším problémom sú náklady spojené s platbami za likvidáciu živočíšnych odpadov. Ten sa prehĺbil najmä potom, ako došlo ku kapitálovému prepojeniu kafilérií v Nitre a v Mojšovej Lúčke. Podnikáte v tomto smere nejaké kroky?

„Na Protimonopolný úrad SR sme podali podnet na prešetrenie správania sa kafilerických spoločností, ktoré vypovedali spracovateľom a výrobcom mäsa zmluvy. Vytvorili jednu spoločnosť VAS-ADOVA a zvýšili ceny za likvidáciu živočíšnych vedľajších produktov na neúnosných 9 - 12 Sk za kilogram materiálu prvej kategórie (ŠRM -špecifický rizikový materiál).

Aj napriek tomu, že odpoveď z Protimonopolného úradu je zamietavá, sme presvedčení o tom, že VAS-ADOVA má monopolné postavenie na zvoz a likvidáciu živočíšnych vedľajších produktov. Hľadáme teda ďalšie možnosti, ako túto situáciu riešiť. Platiť kafilérii 80-tisíc korún a viac za mesiac je pre malých spracovateľov neúnosné."
Roman Lettrich
(Roľnícke noviny, č. 49, 7. decembra 2007)
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >



Claas Cougar demo 3D
Claas Ares 600-500

roh
Prihlásenie
roh

roh
Anketa
roh
Čo by Vás najviac zaujalo v našom pripravovanom E-SHOPe?
 
Header Pic
left unten right unten